Fascia

Vad är fascia?

Fascian är ett tunt, starkt, multidimensionellt och flexibelt vävnadsnätverk som omger och sammanbinder våra muskler, organ och skelett samt genomtränger muskler, ben, organ och andra strukturer i kroppen. Det fungerar som en kontinuerlig enhet som ger struktur, stöd och rörlighet åt kroppen. 


Fascia spelar en viktig roll i att överföra krafter genom kroppen och underlätta rörelse. Det har länge varit en förbisedd del av kroppen, men på senare tid har forskning visat hur viktig fascian är för vårt välbefinnande och rörelseförmåga. Fascia spelar en avgörande roll i vår rörelse och hållning, men dess betydelse sträcker sig långt bortom det fysiska. En intressant koppling som har uppmärksammats på senare tid är bland annat förhållandet mellan fascia och vårt undermedvetna.När fascia blir överbelastad, stel eller skadad kan det begränsa rörelseomfånget och orsaka smärta eller obehag. Fascia kan påverkas av olika faktorer som trauma, dålig hållning, stress och brist på rörelse. Djupvågsbehandling är en metod för att lösa upp spänningar och förbättra cirkulationen i fascia och är en av de mest effektiva metoderna för att behandla och vårda fascian.


Vill du veta mer om fascia?


Om du vill läsa mer om fascia finns en utmärkt hemsida som är en av världens största att handla om fascia. Den är svensk, faktabaserad och innehåller  1000tals olika forskarrapporter tillsammans med artiklar och kortare och längre infofilmer. Där ligger också länk till den intressanta Fasciaguid podden.

www.fasciaguiden.se

Ibland måste man glömma det man känner

&

tänka på vad man förtjänar.

Okänd